Robert Szuchta, Piotr Trojański, Holokaust. (Nie)odrobiona lekcja historii - Skrzypczyk, Mirosław (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2024)
Tekst stanowi recenzję książki Holokaust. (Nie)odrobiona lekcja historii Roberta Szuchty i Piotra Trojańskiego (Kraków-Warszawa 2023). Omawiany podręcznik pozwala prześledzić długotrwały i wieloetapowy proces dehumanizowania Żydów – od represji i ograniczeń prawnych, społecznych czy ekonomicznych do antyżydowskiej przemocy i działań eksterminacyjnych w trakcie II wojny światowej. Dzięki rozbudowanemu aparatowi dydaktycznemu publikacja ta ma istotne znaczenie edukacyjne. Stawia ważne pytania i prowokuje do myślenia.