„O tym mógłby powiedzieć zastępca Starszego Gminy Żydowskiej Jakubowicz”. Postępowanie sądowe wobec Arona „Arka” Jakubowicza - Polit, Monika (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2024)
Przedmiotem artykułu jest analiza dokumentów postępowania sądowego wobec Arona „Arka” Jakubowicza podejrzanego o przestępstwo z artykułu 1 Dekretu PKWN z dnia 31 sierpnia 1944 r. Kierownik Centralnego Biura Resortów Pracy w Litzmannstadt Ghetto został aresztowany w Łodzi w listopadzie 1945, a po rozpatrzeniu zgromadzonego materiału dowodowego zwolniony w grudniu tego roku. Zarzuty wobec niego uznano za bezzasadne, dyktowane jedynie osobistymi animozjami. Obraz wyłaniający się z dokumentów urzędowych został uzupełniony informacjami z zeznań, relacji pisemnych i ustnych osób ocalałych z getta łódzkiego, które stykały się z Jakubowiczem lub z którymi łączyły go bliższe więzi, już to towarzyskie, już to rodzinne (przypadek Bernarda Fuchsa). W artykule znalazło się też odniesienie do nieudostępnianych osobom postronnym materiałów z rodzinnego archiwum, nad którym pieczę sprawują obecnie wnuki Jakubowicza.