Artur Eisenbach: historyk i pracownik Żydowskiego Instytutu Historycznego - Gutman, Israel (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2007)
Autor prezentuje sylwetkę Artura Eisenbacha, długoletniego pracownika Żydowskiego Instytutu Historycznego, i jego dyrektora w latach 1966-1968