Getto Litzmannstadt/Łódź pod lupą: publikacje ostatniej dekady - Löw, Andrea (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2014)
Artykuł przypomina i krótko charakteryzuje publikacje na temat getta łódzkiego, poczynając od tych najdawniejszych. Autorka skupia uwagę przede wszystkim na pracach historyków niemieckich, które ukazały się w ostatniej dekadzie. Wykazuje, że po latach ujmowania zagadnień związanych z Zagładą z perspektywy sprawców badacze coraz bardziej interesują się spojrzeniem ofiar oraz życiem codziennym w gettach na okupowanych ziemiach polskich. Getto łódzkie, jako najdłużej funkcjonujące oraz miejsce wysiedlenia Żydów z wielu krajów Europy Zachodniej, znajduje się więc w centrum uwagi, dzięki czemu pojawiają się wciąż nowe publikacje przybliżające jego dzieje.