Przedziały śmierci. O książce Jana Grabowskiego, "Na posterunku. Udział polskiej policji granatowej i kryminalnej w zagładzie Żydów" - Tokarska-Bakir, Joanna (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2020)
W kontekście badań nad masowymi zbrodniami Abrama de Swaana, podsumowanych w jego monografii The Killing Compartments. The Mentality of Mass Murder,(2015), artykuł omawia problematykę granatowej policji w ujęciu Jana Grabowskiego z książki Na posterunku. Udział polskiej policji granatowej i kryminalnej w zagładzie Żydów (2020)