Śledztwo sędziego Władysława Bednarza w sprawie niemieckiego obozu zagłady Kulmhof - Litka, Piotr; Lorek, Zdzisław; Pawlikowski, Grzegorz (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2018)
„Dochodzenie Bednarza” to pierwsze śledztwo prowadzone w sprawie funkcjonowania obozu zagłady w Chełmnie nad Nerem. Z zebranych wówczas materiałów korzystano m.in. podczas procesu norymberskiego oraz powojennych procesów zbrodniarzy nazistowskich w Polsce i w RFN.