The Comforting Power of Kitsch. The (Esthetic) Meanders of Holocaust Literature - Ubertowska, Aleksandra (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2010)
Artykuł jest próbą zarysowania estetyki kiczu w literaturze o Holokauście. Bazując na rozróżnieniach Abrahama Molesa i Saula Friedlaendera autorka poddaje analizie utwory fikcjonalne „Chłopiec w pasiastej piżamie” Boyne`a i „Łaskawe” J. Littela, wyszczególniając w nich cechy kiczu: opowieść z perspektywy sprawcy, nadmiar stylistyczny, epatowanie okrucieństwem, konformizm artystyczny. W utworach autobiograficznych Romy Ligockiej i Marty Sztokfisz/Edyty Klein znamiona kiczu nosi zbyt ego-centryczna perspektywa narracyjna, a także kamuflowanie auto-fikcjonalnego charakteru rzekomych wspomnień.