Omówienia najnowszej literatury na temat Zagłady Żydów: Skandynavia - Mork, Ewa (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2007)
Holocaust nie jest obiektem szczególnego zainteresowania norweskich historyków. Dzięki otwarciu nowego Centrum badania nad Holocaustem, temat stał się jednak aktualny w mediach i dyskusji publicznej. Na publikacje Centrum trzeba jeszcze poczekać, wzmożone zainteresowanie już przynosi jednak rezultaty. Po pierwsze wznowiono wiele publikacji wspomnieniowych. Temat Zagłady żydowskiej mniejszości w Norwegii i losów europejskich Żydów podejmują też studenci historii na wszystkich uniwersytetach.