„Kresy Wschodnie pod okupacją sowiecką 1939–1941; stosunki ukraińsko-polsko-żydowskie, życie społeczne i wzajemne relacje” - Petelewicz, Jakub (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2007)
Polsko-ukraińskie obszary badawcze - Międzynarodowa Konferencja Naukowa nt. Kresy Wschodnie pod okupacją sowiecką 1939-1941; stosunki ukraińsko-polsko-żydowskie, życie społeczne i wzajemne relacje we Lwowie zorganizowana przez Centrum Badań nad Zagładą Żydów IFiS PAN oraz “Tkuma” (“Renascence”) All-Ukrainian Center for Holocaust Studies.