„Oni wciąż we mnie żyją”. Israel Gutman (1923–2013): ocalały z Zagłady, uczestnik powstania w getcie warszawskim, historyk żydowski - Dreifuss, Havi (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2014)
Artykuł poświęcony jest prof. Israelowi Gutmanowi, jednemu z najwybitniejszych badaczy Zagłady. Autorka rekonstruuje losy Gutmana, od okresu przedwojennego, pobytu w getcie warszawskim i obozach koncentracyjnych, po emigracje do Palestyny i budowę Państwa Izrael, gdzie początkujący kibucnik stał się naukowcem kształtującego kierunek badań nad zagładą Żydów w Instytucie Yad Vashem i na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie. Metodologia naukowa Gutmana zakładała skupienie się na życiu Żydów podczas Zagłady, jego odtwarzanie na podstawie źródeł żydowskich, wyjaśniania osobistych dylematów oraz złożonych relacji społecznych