Kwietniowe gadanie. Polskie flagi nad gettem - Forecki, Piotr (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2014)
W kwietniu 2013 r. przypadła 70. rocznica powstania w getcie warszawskim i stała się ona istotnym wydarzeniem dyskursywnym. Na temat powstania głos zabrali przedstawiciele polskich elit symbolicznych, co pozwoliło dobitnie się przekonać, z jaką dominującą narracją o powstaniu w getcie warszawskim mamy obecnie do czynienia. Ponadto w tym „odświętnym” czasie toczyły się dyskusje, które samego powstania wprawdzie bezpośrednio nie dotyczyły, ale prowadzone były właśnie w kwietniu 2013 r., współtworząc okołorocznicowy dyskurs publiczny. Doszło do nich w efekcie rozmowy z Krzysztofem Jasiewiczem, zamieszczonej w magazynie „Focus Historia Ekstra”, projekcji niemieckiego serialu Nasze matki, nasi ojcowie, zapowiedzi erygowania pomnika poświęconego polskim Sprawiedliwym nieopodal Muzeum Historii Żydów Polskich oraz treści wywiadu, jakiego Elżbieta Janicka udzieliła Polskiej Agencji Prasowej. Wszystkie te dyskusje pokazały, jakie są reguły publicznego mówienia o postawach Polaków wobec Żydów w czasie Zagłady, które tematy wciąż pozostają spowite tabu, a zarazem jak kształtuje się mapa świętych miejsc w polskiej pamięci zbiorowej.