Julian Eliasz Chorążycki (1885–1943) - Haska, Agnieszka (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2013)
Artykuł rekonstruuje biografię dr. Juliana Chorążyckiego, inicjatora i pierwszego przywódcę organizacji przygotowującej bunt w obozie zagłady w Treblince