Pamiętniki Chajki Klinger - Ronen, Avihu (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2013)
Chajka Klinger, urodzona w Będzinie, była działaczką konspiracji żydowskiej w tamtejszym getcie. Jedna z założycielek ŻOB w Będzinie, została aresztowana przez Gestapo. Zwolniona po przesłuchaniach i  torturach, uciekła z obozu przejściowego i w ukryciu zaczęła pisać wspomnienia dotyczące Ha-Szomer ha-Cair i podziemia będzińskiego. Udało się jej uciec z Polski i w 1944 r. dotarła do Palestyny