Od Redakcji - Redakcja,; Wiatr, Ewa; Sitarek, Adam (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2020)
80 lat temu na rozkaz władz niemieckich utworzono w Łodzi getto. Jedna trzecia mieszkańców miasta została uwięziona i poddana eksterminacji. „Wohngebiet der Juden, Dzielnica zamieszkania dla Żydów” – bo tak eufemistycznie określono zorganizowane na Bałutach i Starym Mieście getto stała się miejscem tragedii ok. 200 tys. osób z Łodzi, okolicznych miast oraz mieszkańców miast z Rzeszy i Protektoratu. Ich tragedia, to bez wątpienia jedno z najważniejszych wydarzeń w historii społecznej Łodzi.Wspomniana rocznica była pretekstem do zaproponowania Czytelnikom tematu wiodącego 16 numeru rocznika „Zagłada Żydów. Studia i Materiały”. Nie była to jednak jedyna inspiracja. Zauważalny jest w świecie naukowym oraz w kulturze masowej w Polsce i za granicą wzrost zainteresowania historią łódzkiej „dzielnicy zamkniętej”, co przekłada się na bogactwo podejmowanych tematów. Niniejsza publikacja choć w części rości sobie prawo zaprezentowania aktualnego stanu badań i/lub mapy tematów podejmowanych przez reprezentantów różnych dziedzin nauki. W związku z podjętą tematyką do grona redaktorów dołączyli naukowcy związani z działającym na Uniwersytecie Łódzkim Centrum Badań Żydowskich, które jest współwydawcą niniejszego numeru rocznika. Jesteśmy przekonani, że przyczyni się to do integracji środowiska badaczy Zagłady i będzie kolejnym krokiem na drodze współpracy ośrodków badawczych z Warszawy i Łodzi.