W niewoli własnych wierzeń, czyli komu przeszkadza nowa wiedza o paszportach Ładosia - Polemika z artykułem Paszporty złudzeń. Sprawa paszportów południowoamerykańskich widziana z Będzina Michała Sobelmana - Kumoch, Jakub (Zagłada Żydów. Studia i Materiały, 2021)
Artykuł jest odpowiedzią na krytykę Listy Ładosia dokonaną przez Michała Sobelmana w artykule „Paszporty złudzeń”. Bazując na materiale źródłowym z archiwów szwajcarskich i amerykańskich, autor odrzuca główną sugestię artykułu, jakoby paszporty z Berna były w olbrzymiej większości wyłącznym dziełem organizacji żydowskich. Polemizuje też z tezą, że paszporty Ładosia zasadniczo nie ratowały życia – przypomina, że co najmniej 15% ich posiadaczy w okupowanej Polsce i aż 60% w okupowanej Holandii, przeżyło Zagładę. Artykuł omawia też częściowo dotychczasowy stan badań nad Ładosiem konkludując, że historycy, nie korzystając w pełni ze źródeł, przeoczyli znaczną część aspektów tej akcji ratunkowej, w tym m.in. działalność jednego z jej głównych wykonawców – polskiego konsula Konstantego Rokickiego, fałszerza większości dokumentów Paragwaju.Przyp. red. - mimo, że artykuł został opublikowany przez autora w czasopiśmie "Studia nad Totalitaryzmami i Wiekiem XX", T. 4., redakcja rocznika "Zagłada Żydów. Studia i Materiały" w poczuciu obowiązku zachowania spójności obiegu debaty naukowej, w uzgodnieniu z autorem i redakcją miejsca pierowdruku podjęła decyzję o umieszczeniu PDF tekstu w sekcji "Polemiki".  Link do artykułu, którego dotyczy polemika: Michał Sobelman, Paszporty złudzeń. Sprawa paszportów południowoamerykańskich widziana z Będzina